Innovative Tax op LinkedIn

peak performance
in tax consultancy

 

Terug naar het overzicht:

Media

Snijd niet in het huidige innovatiepakket

innovativetax_element

Sommige politieke partijen en het CPB lijken te twijfelen aan de effectiviteit van de fiscale innovatiefaciliteiten. Voor bedrijven is continue innovatie echter essentieel om onderscheidend te zijn en te blijven ten opzichte van de internationale concurrentie. Vele Nederlandse bedrijven in de maakindustrie, high tech en life sciences investeren jaarlijks tenminste 10% van hun eigen omzet in R & D.

De diverse innovatiefaciliteiten van de afgelopen jaren, zoals Innovatiefonds MKB+, Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO), Research & Developmentaftrek (RDA) en innovatiebox, werpen vruchten af. Ze stimuleren daadwerkelijke innovatie en dragen bij aan hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.

Het is een misverstand te denken dat uitsluitend grote bedrijven zoals ASML en Philips profiteren. Natuurlijk, die  hebben er baat bij, maar besteden ook heel veel onderzoek uit in de vorm van contract research aan MKB toeleveranciers, die ook de voordelen genieten van de WBSO en de RDA. De innovatiebox is daarnaast niet uitsluitend bedoeld voor octrooieerbare innovaties. Vooral het openstellen van de innovatiebox voor de netto voordelen van nieuwe toepassingen die via een WBSO project tot stand zijn gekomen heeft bijgedragen aan het succes van de  innovatiebox.

Het toekomstige Nederlandse verdienmodel is niet gebaat bij bezuinigingen op de huidige fiscale innovatiefaciliteiten. Integendeel, de politiek moet niet over het hoofd zien dat de ons omringende landen (uitgezonderd Duitsland op dit moment) ook beschikken over uitstekende faciliteiten op dit gebied. Een verschraling van de innovatiefaciliteiten kan leiden tot verlies aan belastinginkomsten en erger nog verlies aan hoogwaardige banen in Nederland. Dat moeten we niet willen.

  • Verschenen op: oktober 2012
  • Verschenen in: Het Financiële Dagblad

Terug

Contact opnemen met Innovative Tax
Cookies maken het voor ons gemakkelijker om u onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok