peak performance
in tax consultancy

 
Home > Media > Terugvorderen van buitenlandse dividendbelasting

Terugvorderen van buitenlandse dividendbelasting

innovativetax_element

Wanneer een Nederlandse belegger op de effectenbeurs van New York aandelen koopt van het Canadese bedrijf Potash of het Australisch / Britse bedrijf Rio Tinto ontstaat de vraag welk dividendbelastingtarief van toepassing is?

Elk internationaal beursgenoteerd bedrijf heeft een hoofdkantoor van waaruit de raad van bestuur aan het bedrijf strategische leiding geeft. De aandelen van dit hoofdkantoor zijn ter beurze genoteerd. Soms zelfs in meerdere landen. Voor fiscale doeleinden wordt aangesloten bij de fiscale wetgeving van het land waar de raad van bestuur zetelt.

De aandelen van het Canadese bedrijf Potash zijn genoteerd aan de effectenbeurs in Toronto en in New York. Het hoofdkantoor zich  in Canada. De fiscale wetgeving van Canada is van toepassing. Wanneer Potash een dividenduitkering doet op de ‘Amerikaanse’ aandelen van de belegger zal Potash Canadese dividendbelasting inhouden. Nu Nederland en Canada een belastingverdrag hebben afgesloten kan Canada maximaal het verdragstarief van 15% op het dividend inhouden.

In het geval van Rio Tinto gaat het om een bedrijf dat haar (fiscale) hoofdkantoor in Londen heeft. De aandelen zijn genoteerd aan de effectenbeurs in New York en Londen. Wanneer Rio Tinto op de ‘Amerikaanse’ aandelen Rio Tinto van de belegger een dividend uitkeert is geen Britse dividendbelasting verschuldigd omdat het Verenigd Koninkrijk een nationaal dividendbelastingtarief van nul hanteert.

Wanneer meer dividendbelasting wordt ingehouden dan het verdragstarief kan de Nederlandse belegger het te veel ingehouden bedrag bij de buitenlandse Belastingdienst terugvragen (zie tabel) Dit moet wel binnen een bepaalde termijn gebeuren. Hierbij moet u ook rekening houden dat de bank (bijvoorbeeld ABN-AMRO) of de belastingadviseur die de teruggaaf verzorgt enige tijd nodig heeft.  De in het buitenland overeenkomstig het geldende belastingverdrag ingehouden bronbelasting kan de belegger in Nederland met de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting verrekenen.

Verdragsland Nationaal dividend
Belastingtarief in %
   Verdragstarief      
Termijn waarbinnen verzoek om
teruggaaf moet zijn ingediend.
Verenigd Koninkrijk  0    15%    5 jaar
Zwitserland  35    15%    2 jaar
Verenigde Staten  30    15%    3 jaar
Canada  25    15%    3 jaar
Australië  30    15%    3 jaar

 

Erik Jansen is belastingadviseur bij Innovative Tax BV te Nijmegen

  • Verschenen op: 1 augustus 2013
  • Verschenen in: Beleggers Belangen

Terug

Contact opnemen met Innovative Tax

U wilt meer weten over "Terugvorderen van buitenlandse dividendbelasting"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.