peak performance
in tax consultancy

 
Home > Media > Bestaat er ergens een overzicht van de fiscaliteit van ETF’s?

Bestaat er ergens een overzicht van de fiscaliteit van ETF’s?

innovativetax_element

Is het mogelijk dat aan het fiscale aspect aandacht wordt besteed?

Een volledig overzicht van de fiscaliteit van Exchange Traded Funds (hierna: ETF) valt niet te geven, gezien de grote variëteit (ETF’s volgen niet alleen aandelen), vele structureringen en het aantal betrokken landen is dat ondoenlijk. Voor ETF’s gelden echter dezelfde fiscale principes als de investeringen die gevolgd worden. Er kan derhalve ook dividendlekkage optreden: (bron)belasting die is ingehouden en die voor de belegger niet te verrekenen valt met zijn verschuldigde box-3 belasting.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een Iers fonds dat voornamelijk belegd in Amerikaanse aandelen, telkens zal in de VS 15% bronbelasting worden ingehouden, die in Nederland niet te verrekenen valt. Ook bij Amerikaanse fondsen kan dividendlekkage optreden: op het niveau van de ETF is potentieel “capital gains tax” verschuldigd waardoor de belegger een gedeelte van zijn rendement verliest.

Over het algemeen geldt: hoe meer schakels, hoe hoger het risico op lekkage. Dividendlekkage wordt alleen geheel voorkomen indien alleen in de laatste schakel (eventuele) bronbelasting wordt ingehouden, waarbij deze belasting volledig teruggehaald kan worden op grond van het toepasselijke belastingverdrag (in buitenlandse situaties) en waarbij het resterende bedrag verrekend kan worden met de verschuldigde belasting in box 3.

Om in dat opzicht nog even een misverstand uit de wereld te helpen. Wanneer de belegger zelf rechtstreeks in bijvoorbeeld Zwitserse aandelen belegt zal hij nooit te maken krijgen met een (omvangrijke) dividendlekkage: het verschil van de bronbelasting (35% in ZWI) en het verdragstarief (15%) kan “gewoon” in Zwitserland worden teruggevorderd. De procedures worden eenvoudiger, de wachttijd kan echter nog wel erg lang zijn. De dividendlekkage blijft in ieder geval beperkt tot de kosten van het zelf terughalen van de dividendbelasting of de kosten van een intermediair. Daarnaast dient de belegger rekening te houden met het liquiditeitsnadeel.

Innovative Tax B.V.

  • Verschenen op: 26 juli 2019
  • Verschenen in: Beleggers Belangen

Terug

Contact opnemen met Innovative Tax

U wilt meer weten over "Bestaat er ergens een overzicht van de fiscaliteit van ETF’s?"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.