peak performance
in tax consultancy

 
Home > Media > Hoe voorkom je dividendlekkage bij een ETF?

Hoe voorkom je dividendlekkage bij een ETF?

innovativetax_element

Wanneer een Nederlandse belegger bijvoorbeeld belegt via een buitenlandse Exchange Traded Fund (ETF) aanbieder dan bestaat het risico dat de Nederlandse belegger effectief niet alle verschuldigde binnen- en buitenlandse dividendbelasting kan verrekenen.

Het gevolg hiervan is dat de belegger rendement verliest door deze zogenaamde ‘dividendlekkage’. Door het fiscaal aantrekkelijke regime in Luxemburg of Ierland worden veel buitenlandse ETF fondsen vanuit die landen geleid. Is dit fiscaal bezien voor de Nederlandse belegger interessant?

Een ETF is een beleggingsfonds dat doorgaans een bepaalde index volgt door precies met dezelfde weging in de beursgenoteerde bedrijven te beleggen die deel uitmaken van de index. Er zijn ETF fondsen die cashdividend uitkeren maar er zijn er ook die het dividend meteen weer herbeleggen. Voor de belegger maakt de vaak brede spreiding van de bedrijven uit diverse sectoren die deel uitmaken van de index uit risico oogpunt en de lagere beheerkosten in vergelijking tot een actief beheerd beleggingsfonds een belegging in een ETF interessant.

Het probleem van de dividendlekkage voor de Nederlandse belegger ontstaat als volgt. Wanneer wordt belegd in een Luxemburgs ETF fonds dat bijvoorbeeld de Amerikaanse S & P index volgt dan ontstaat het probleem dat het Luxemburgse beleggingsfonds de (bijvoorbeeld) in de Verenigde Staten ingehouden dividendbelasting geheel of gedeeltelijk niet kan terugvorderen doordat het Luxemburgse beleggingsfonds mogelijk geen aanspraak kan maken op de voordelen van het belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en Luxemburg. Dit laatste is afhankelijk van de fiscale structuur van het Luxemburgse beleggingsfonds. Wanneer het Luxemburgse beleggingsfonds is onderworpen aan een belasting naar de winst is het probleem geheel of gedeeltelijk verholpen. Beleggen in buitenlandse beleggingsfondsen brengt dus fiscale risico’s met zich onafhankelijk of het fonds het dividend uitkeert of herbelegt. Indien deze fondsen echter hele goede beleggingsprestaties neerzetten verdienen dergelijke fondsen het desalniettemin om in overweging genomen te worden vanuit beleggingsperspectief.

Wanneer een ETF beleggingsfonds de Nederlandse structuur verkiest van een fiscale beleggingsinstelling (FBI) is het risico van dividendlekkage verholpen mits de buitenlandse bedrijven waarin de FBI belegt niet meer dan het belastingverdragtarief van 15% dividendbelasting inhouden. Wanneer de FBI uitsluitend belegt in Nederlandse bedrijven is er geen dividendlekkage aangezien Nederlandse bedrijven conform de Wet dividendbelasting verplicht zijn maximaal 15% dividendbelasting in te houden en de FBI deze 15% kan verrekenen. De Nederlandse FBI is verplicht om binnen acht maanden na afloop van het boekjaar haar winst uit te keren. De belegger kan de 15% dividendbelasting die de FBI inhoudt verrekenen met de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting.

Erik Jansen is belastingadviseur bij Innovative Tax BV in Nijmegen  
 

  • Verschenen op: 9 mei 2014
  • Verschenen in: Beleggers Belangen

Terug

Contact opnemen met Innovative Tax

U wilt meer weten over "Hoe voorkom je dividendlekkage bij een ETF?"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.