peak performance
in tax consultancy

 

Terug naar het overzicht:

Actueel

Nederland en Duitsland gaan belastingrulings uitwisselen

innovative_tax_element

Nederland en Duitsland willen volledig transparant zijn als het gaat om tussen Belastingdiensten en bedrijven gemaakte afspraken (tax rulings inclusief innovatiebox) die gevolgen hebben voor het andere land. De Belastingdiensten van beide landen gaan daarom actief en spontaan met elkaar informatie uitwisselen. Afspraken omtrent dit initiatief zijn vastgelegd in een Memorandum of Understanding dat op 14 juli 2015 door minister Dijsselbloem en minister Schäuble in Brussel is ondertekend. Nederland en Duitsland lopen hiermee voorop in Europa en Nederland onderstreept hiermee bovendien zijn ambities op het vlak van transparantie als middel om belastingontwijking tegen te gaan.

 

De afspraken gaan over geïntensiveerde spontane inlichtingenuitwisseling van vanaf 1 januari 2015 gemaakte afspraken. Het is nog niet duidelijk hoe zal worden omgegaan met afspraken die in 2014 zijn overeengekomen maar die eerst in 2015 ingaan.

Er hoeft door beide landen dus niet eerst een inlichtingenverzoek te worden ingediend. Beide landen raadplegen actief hun bestanden en zenden elkaar de informatie uit eigen beweging toe. Dit is nog geen automatische inlichtingenuitwisseling, waarover momenteel in EU-verband wordt gesproken. Nederland is overigens voorstander van het uiteindelijk realiseren van deze automatische uitwisseling. De afspraken met Duitsland zijn daarvoor een goede opstap.

De inlichtingenuitwisseling zal plaatsvinden via de daartoe aangewezen bevoegde autoriteiten van de belastingdiensten.

Neemt  u s.v.p. contact op voor vragen en/of opmerkingen. Wij maken graag tijd voor u.

Met vriendelijke groet,


Innovative Tax BV

Erik Jansen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Nijmegen, 21 juli 2015


Bron: ministerie van Financiën

Terug

U wilt meer weten over "Nederland en Duitsland gaan belastingrulings uitwisselen"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.