peak performance
in tax consultancy

 

Terug naar het overzicht:

Actueel

Namen zwartspaarders Zwitserland op straat

innovative_tax_element

Nadat de Eidgenössische Steuerverwaltung (Zwitserse Belastingdienst) de afgelopen tijd naar eigen zeggen door collega’s uit andere landen (o.a. Europese Unie, Noorwegen, Israël, Verenigde Staten, India) is overstelpt met verzoeken om informatie over de spaartegoeden van buitenlandse rekeninghouders is de Zwitserse Belastingdienst overgegaan tot het publiceren van diverse gegevens van deze mensen in de Zwitserse Sonntagszeitung (Zwitserse Staatscourant) De namen, nationaliteit, het laatste bekende adres en de geboortedata van de personen (natuurlijke- en rechtspersonen) staan vermeld.

De Zwitserse fiscus stelt dat ze al het mogelijke heeft gedaan om in contact te komen met de betreffende personen maar daar niet in is geslaagd. Nu beroept de dienst zich op de vrije uitwisseling van gegevens, en maakt de informatie stapsgewijs openbaar.

Het is een opmerkelijke stap van de Zwitserse Belastingdienst die dit tegenover Zwitserse media ook erkent. Het bevestigt het einde van het Zwitserse bankgeheim en past binnen een ontwikkeling waarin instituties in Zwitserland (inclusief de banken) ‘schoon schip’ aan het maken zijn en afscheid willen nemen van zwartspaarders uit het buitenland. De Zwitserse Belastingdienst stelt dat iedereen zijn eigen rechten kan verdedigen. Wie het niet eens is met de aanklacht, kan binnen 30 dagen beroep aantekenen.

Zwitserland zal vanaf 2017 gegevens van onderdanen van de Europese Unie gaan verzamelen en deze vanaf 2018 op automatische basis wederzijds gaan uitwisselen. De informatie die jaarlijks zal worden uitgewisseld betreft rente- en dividendopbrengsten, het openen van en de saldi van bankrekeningen, inkomsten uit bepaalde verzekeringsproducten, verkoopopbrengsten uit financiële activa en andere opbrengsten uit activa die worden aangehouden op een bankrekening of betalingen in verband met een bankrekening.

Wanneer u als inwoner van Nederland eigenaar bent van vermogen dat zich in het buitenland bevindt en dat u niet in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting hebt opgenomen kunt u, (hele) hoge boetes en strafvervolging voorkomen, door gebruik te maken van de zogenaamde inkeerregeling.

Inkeren is uitsluitend mogelijk voordat u redelijkerwijs weet of moet kunnen vermoeden dat de Nederlandse Belastingdienst bekend is of bekend zal worden met uw eerdere onjuiste/onvolledige belastingaangiften waarin u inkomen of vermogensbestanddelen heeft verzwegen. Dit hangt sterk af van de feitelijke omstandigheden. Wanneer de Belastingdienst uw vergrijpen al “in het vizier heeft”, dan is het doen van vrijwillige verbetering niet meer mogelijk.

Bij een inkeer vóór 30 juni 2015 bedraagt de verschuldigde boete 10% van het wettelijk maximum (300%), ergo 30% over de te weinig geheven belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt deze boete verder verhoogd naar 60% van de verschuldigde belasting. Een uitzondering hierop geldt voor de belastingjaren waarover de aangiften binnen twee jaar voorafgaand aan de inkeermelding zijn ingediend. Over deze jaren wordt géén boete opgelegd.

Indien u vragen heeft over het bovenstaande of over een mogelijk gebruik van de inkeerregeling kunt u vrijblijvend telefonisch contact opnemen (024-7600.136)

Innovative Tax
Erik Jansen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nijmegen, 27 mei 2015

 

Terug

U wilt meer weten over "Namen zwartspaarders Zwitserland op straat"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.