peak performance
in tax consultancy

 

Terug naar het overzicht:

Actueel

Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst en inkeerregeling

innovative_tax_element

Het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst is op 30 augustus 2013 bij de Tweede Kamer ingediend. Als het wetsvoorstel tot wet verheven wordt zal het huidige navorderingsregime een drastische wijziging ondergaan.

In essentie komt het er op neer dat als er géén sprake is van kwade trouw bij o.a. aanwezigheid van een nieuw feit drie jaar met terugwerkende kracht kan worden nagevorderd. Bij kwade trouw (i.e. het opzettelijk onjuist informeren van de Belastingdienst) van belastingplichtige kan altijd worden nagevorderd voor een termijn van twaalf jaar voor zowel binnen- als buitenlandse inkomsten. In de huidige regeling kan uitsluitend voor buitenlandse inkomsten en/of vermogen met terugwerkende kracht van twaalf jaar worden nagevorderd.

In het nieuwe regime moet de inspecteur de navorderingsaanslag opleggen binnen twee jaar nadat hij over voldoende aanwijzingen beschikt dat er ten onrechte geen of te weinig belastingen zijn geheven. Een uitzondering hierop vormen bijzondere omstandigheden die nopen tot een langere termijn. Het kabinet streeft er naar het nieuwe heffingssysteem voor (voorlopige) aanslagen vanaf 1 januari 2016 in werking te laten treden.

Vooruitlopend op bovenstaand wetsvoorstel heeft de staatssecretaris de inkeerregeling per 1 september 2013 nog één keer versoepeld. Bij besluit van 2 september 2013 biedt de staatssecretaris belastingplichtigen met inkomen of vermogen in / uit het buitenland een laatste kans aan schoon schip te maken door vóór 1 juli 2014 bij de Belastingdienst in te keren. Tot 1 juli 2014 is een beroep op de inkeerregeling mogelijk zonder het gevolg van een (gematigde) vergrijpboete. Na 1 juli 2014 geldt de oorspronkelijke inkeerregeling weer waarbij bovenop de alsnog verschuldigde belasting een vergrijpboete geheven wordt van effectief 30%. Vanaf 1 juli 2015 zal de vergrijpboete overigens worden verhoogd tot 60% over de alsnog verschuldigde belasting.

Belastingplichtigen met buitenlandse spaartegoeden doen er goed aan te overwegen gebruik te maken van deze laatste kans nu de bankgeheimen van bijvoorbeeld Zwitserland en Luxemburg hun langste tijd gehad hebben. Door de niet te stoppen tendens naar automatische gegevensuitwisseling tussen de Belastingdiensten van landen binnen en buiten de EU is er voor de notoire zwartspaarder een aanzienlijk risico dat hij/zij vroeg of laat tegen de lamp loopt.

Indien u vragen heeft over de inkeerregeling kunt u daarvoor vrijblijvend bij ons terecht.

Wij maken graag tijd voor u.

Met vriendelijke groet,

Innovative Tax BV
Erik Jansen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024 – 7600.136
Nijmegen, 10 april 2014

Terug

U wilt meer weten over "Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst en inkeerregeling"?
Of u heeft vragen, neem contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u.
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok